dimarts, 17 de març del 2009

TENNIS DE TAULA (PING PONG)

El tennis de taula és un esport de raqueta que enfronta dos jugadors, o dues parelles de jugadors, situats cadascun a banda i banda d'una taula dividida transversalment per una xarxa. Consisteix a colpejar la pilota amb una pala per fer-la passar per damunt de la xarxa, fent que boti en el camp contrari i de manera que l'adversari no la pugui tornar.


HISTÒRIA

Després de la seva invenció a Anglaterra a la fi del S. XIX, el tennis de taula, conegut llavors amb el nom onomatopeic de ping-pong, va adquirir popularitat mundial com entreteniment i passatemps de sobretaula. No obstant això, aquesta moda va durar poc i tot just es va jugar entre 1904 i 1922.
El renovat interès per la vida activa i la millora en el disseny de la raqueta van ser la causa que un grup d'anglesos unifiqués els reglaments en els anys 20, prenent el nom actual de Tennis de taula.
Els primers campionats mundials es van celebrar en 1926, any que es va fundar la I.T.T.F. (International Table Tennis Federation) o federació internacional de tennis de taula.


NORMES BÀSICES

Servei
- La pilota ha de botar primer al camp del servidor i després al del receptor, sense tocar la xarxa.
- En dobles, a més, s'ha de servir del quadre dret del servidor al dret del restador.
- Començarà a servir el jugador que guanyi un mini sorteig en que s'ha d'acertar en quina mà del contrari (Que les amaga sota de la taula).
- Si s'arriba al resultat de 10-10 cada jugador servirà una sola vegada.

Punt
Un jugador guanyarà un punt:
- si el seu oponent no fa un servei correcte.
- si la pilota passa per sobre el seu camp o més enllà de la seva línia de fons sense haver tocat el seu camp, després d'haver estat colpejada pel seu oponent.
- si el seu oponent obstrueix la pilota (toca la pilota abans que boti al seu camp).
- si el seu oponent colpeja la pilota dues vegades consecutives.
- si el seu oponent, o qualsevol cosa que aquest vesteixi o porti, mou la superfície de joc.
- si el seu oponent, o qualsevol cosa que aquest vesteixi o porti, toca el conjunt de la xarxa.
- si el seu oponent toca la superfície de joc amb la mà que no agafa la pala.
- si en dobles un dels oponents colpeja la pilota fora de l'ordre establert (a diferència del tenis, els jugadors han de tocar la pilota una vegada cadascun).


TAULA I MESURES

VÍDEOS: